Thursday, November 26, 2009

dgn sape saye berkwn skrg?


mereka yang 'color' khidupanuniversiti saye.


nota kepala:bahasa remaje akan diguna pakai dlm 'post' ini.

salam alaik...
mule2,slmt menyambut eid adha kpd semua umat Islam yg berda di dunia ini. Moga bertambah keimanan la ye.

Seronok nyer kelas bersama Arab sgt berharge utk diceritakan. Mula2 susah,namun nk smpi 2 bulan duduk dgn mereka,susah makin berkurangan,seronok makin bertambah. Kerana ape? masing2 ade 'sikap' yg pelik2 tapi lazim mengikut tempat kelahiran la.

jadi,prinsip nyer mudah,setiap kali berjumpa org baru, ambil yg baek dan buang jauh2 yg xbaek.

baiklah,sini ade beberapa mamat(minah xknal lagi,jual mahal kut..ngeh3,bagus ar tuh atas kemaslahatan bersama) yg akan saye 'introduce'. Meh tgk dgn sape saye berkawan!:


1.ALI(dari mesir)

seorang yg klaka dan agak gile. Hahaha. Padan muke ko. Tapi die byk ajar saye arab. Die ckp bi sikit2 je ngn saye,tapi kalo dgn kwn arab die sendiri ckp bi jgak. Ngade2. Tapi kate nyer nk tolong saya lagi cepat berbahasa arab. Dan ade ke patut, die pi sebar2 pic aku berserban kat dq dekat kawan2 arab lain(panjang cerita nye). Ceit! Pastu semasa die'introduce' saye kpd kwn2 arab lain, die selitkan ayat pendek bernada gurau "Da min malasie(ini dari malaysia),and he's crazy"

dan pernah sekali di akhir kuliah,sebelum balik ke rumah,kami bersalaman dan die kate "istanna(tunggu)..mmm,not nice to meet you" sambil sengih2. ceh!

sebelum berpisah balik rumah,soalan lazim die, akan tanye "perlukan ape2 tak" dlm arab.


2. HASHEED(dari Yemen)

seorang yg sgt baik,dan byk ajar aku arab. Dan die pernah bagi msg mlm2 semate2 utk ckp kat saye, "i respect you." bile tepon balik,tanye kenape tetibe je. Die kate tak tahu. tup2,dapat msg lagi-bi broken "i respect you because yours behaving and you love Prophet Muhammad so much".Adess,mcm2 la. Hasheed ni rajin pi kelas tambahan,dan sll la saye dpt pi klas tambahan sbb selalu jumpe die lps 'muhadaroh' wajib. Jadi,untung la kwn ngn die.

saye,akram(housemate hasheed),dan hasheed

dan pernah sekali saye rase putus asa sbb susah mahu bercakap arab(dan saya pastikan tiada perkataan bi dlm ayat)dan die bisik di telinga saye "slowly,i know you can. Just speak in arabic slowly." ohoooo,sgt sejuk ati mase tuh.(yela,tgh geram dan rase cm budak2 yg baru bljr bercakap)

semestinya sebelum balik rumah lps kuliah, die akan tanye "do you need any help??"



3.ABDEL RAHMAN(dari Somalia)

Hahahha...seronok pulak nk bercakap ttg die. Nape? Sbb die belanje aku makan piza mahal dalam universiti(aku sll mengidam,tapi xbeli la sbb mahal) dgn air pepsi besar. Die punye belikan yg kecik je,huhu,sangat ikhlas kut. Jgn salah faham yerk, mule2 dah tolak banyak kali sbb mahu mmbace buku skit tapi die desak jugak,nak berborak la katenyer.

pepsi mega belanjaan die.Haha,piza da makan,lupe nk amik gambo.

Die xpandai ckp arab,sbb die dibesarkan di Zambia,jiran Zimbabwe. Ckp bi sgt2 la 'fluent' dan grammar yg cantik. Die selalu kutuk org mesir sbb kotor dan tamak, yg kaye tak mahu tolong yg miskin(sambil menyatakan kes mati kekenyangan di mesir sedangkan di afrika org mati kelaparan), Ayat die yg sedap dan jahat ialah

"Yeah,eventhough i'm arabian, i would like to say one thing about them: Arab people are smart in memorizing but they don't have brain to keep their country clean and be more modern"

haha.abis la kalau kwn mesir aku dgr!!



4. YUSUF(dari mesir)


dalam makmal anatomy

Die ni seorang yg rajin dan 'berwawasan tinggi' bedasarkan gaya berjalan dan bercakap. Sangat 'eager' bercakap inggeris dgn saye sbb die katenyer susah nk 'apply' bi die ngn org laen(nape aku??? adess). Die akan bercakap bi dan saye akan membalas dlm arab.Hahaha,terbalik suda. Die bagus dalam belajar,dan rajin beri tunjuk ajar. Dalam kelas anatomy,die sll panggil aku cepat2 ke dpn meja mayat takut aku xnampak. Terima kasih la yerk yusuf mustafa mohamed.

Soalan lazim sebelum berpisah lps abis kelas "do u need anything,any help or something??"

5. SAMEER(dari yemen)

OK,die nie ade tabiat yg same jgak dgn org atas tuh,yusuf. Suke sgt ckp bi. Nak pulak bi die klaka intonasinyer semate2 utk jage mahraj yg betul. Sgt baek,sll buat lawak dalam arab dan bi. Bile di tanye nape suke ckp bi jwpnnyer "i don't know why,but everytime i meet you i would love to speak english with you". Dan kiotrg sll potong ayat masing2 spt "eitt,shh,arabic,laisa english!!" Haha,perbezaan bahasa kdg2 menjadikan suasana sedikit ceria dgn otak yg tepu semasa kuliah.



6. SOHAIB ZYAEK(dari jordan)

bile ditanye dari mane,katenyer dari urdu. HRMM? agak pelik. urdu? kemudian bertanye lagi dan lagi (saya la...curiousity tinggi huh?)..ceit,lupenyer urdu tuh jordan. Dan soalan lazim yg keluar pertame skali "tatakallam arabi?(bisa tutur arab?)" die pendiam sket. tapi mesra bile berkate2. Mmm,not much about him.


7. AHMAD (dari Mauritinia)

die nie seorang yg menyendiri sikit. Jadi susah la kalau mahu rapat dgn org lain if rapat dgn die. So,kenal2 camtuh je. Die xske duk depan sbb zahmah(sesak) dan die takut H1N1 cepat tersebar. Pulakkk,aiseh,kalau jumpe die n duduk sebelah die,jawab nyer duduk nun di belakang dari byk2 kerusi dpn yg kosong. Mujur jarang jumpe die. hahaha

8.AHMAD (dari mesir)

seorang yg baik dan byk tlg. Suke mngajar aku walaupun aku dah faham. Adess. Die janji nk bwk makan mkn arab. Ntah bile ntah. baru2 ni kawan die bagi Quran terjemahan arab. Die suke bagi nasihat berbentuk poem bi-cakap slow2, "exam would be very easy,never think it's hard. Just read the books and you'll be okay"


RUMUSAN: hanpir kesemua mereka yg saya jumpe menyatakan orang malaysia sgt baik,negara islam contoh,dan suke menghulurkan bantuan. Selalu mengulang2 ayat ttg ukhuwah dalam Al-Quran Surah AL-Hujurat ayat 10. Katenyer,jgn malu minta tlg. Cons: mereka kurang dlm menghormati buku(i.e suke jadikan buku sbg alas punggung mase nk duduk2 kat taman),etc

Akhir kate,kpd pakcik jual pisang,sabun,jus buah,dan pakcik masjid,saye ucapkan slmtkan hari raye la ek. Mereka2 ni la guru xlangsung saye,selalu tanye khabar dlm perjalanan saye ke universiti. dan suke bertanye ttg malaysia. saye plak ske bertanye ttg islam dan quran. TTg mesir xyah la,internet ade daa.

4 thumbprints:

yatiminidzam said...

wah2.. It seems like u r having vry2 nice expriences there.. I pray u all d best in your field of mdcine.. Grab all d golden opprtnitie$ ! P/s~ madam zalilah da x ngaja da sem3 nti..he.. Sdey2.. Hu

afiquehidayat said...

alhemdulillah,
tamam kullu..

great and fantastic,
but still didn't the same without the presence of u guys..

"generasi Al-Quran cantik akhlaknya,
kerana generasi Al-Quran itu halamatul Quran,pembawa Al-Quran yg diterjemahkan dlm cantiknya akhlak mereka..."

so whereever i go,
i'll miss the time to be among the huffaz..

till we meet again,
with the glory of Islam that we aimed for.
insya Allah

faiq zaini said...

waa..

international tol msia student sorg ni..
mabruk3..

al da bes..

afiquehidayat said...

to faiq zaini:

mekasih,
huuhu.
hari2 aku cuak,
takut xpass exam sbb xphm lecture

doakan aku.