Thursday, June 11, 2009

jalan itu..



kata rudyard kapling(ntah ape name dia)..dlm sajak the road not taken, dan telah di ungkap kembali oleh seorg sahabat aku,Nasrul,

"whether you want to take the not grassy one and often used, or the one that grassy that less people used."

kata senior aku di darul quran, akh malik,

"nta terpilih sbg penghafaz Al-Quran,oleh Allah, dan ketahuilah, jalan ini tidak smudah yg disangke. Bersabar lah. Mmg dunia itu cantik,tatkala sahabat2 lain mgejar cite2 mereka,nta masih di darul quran...bersabar lah. terokai dahulu kcantikan Al-Quran, baru nta tahu betapa dunia hanye mainan yg mnggoda."


kata ustazah adibah, ustazah yg kelihatan biase di dalam kelas, tpi sbnrnye byk aku mngadu masalah aku pada nya,

"afiq, ustazah harap sgt afiq 'stay' darul quran. Ustazah harap sgt, biarlah drpd 100 lebih org batch kamu, kamu mjadi seorg pghafal quran. 'stay' la afiq...ye nak(anak)..'stay' lah..."

kata ayah aku,tanpa mperlekehkan jpa,malah sentiase sokong ape shj pilihan aku,

"abah harap sgt salah seorg anak abah hafal quran.. Tak tolong kat dunia, mungkin dapat tolong kat akhirat. Nnti sejuk lah sikit kubur abah bile abah dah takde. Afiq duduk darul quran, abah pun sejuk hati..."

kata seorg sahabat baik aku,

"pilih lah ape yg terbaik utk diri kau. Aku akan sentiase sokong kau...Aku faham cite2 kau.."

Itu adalah sebahagian kata2 dari mereka yg prihatin dgn kekeliruan aku memilih jln hidup. Namun tidak kurang juge kate2 yg bercakap tanpa memahami betapa berharga nye mpunyai peluang mghafaz Quran. Namun yg itu aku biarkan shj berlalu..

Kata2 nafsu aku,

"Alangkah bosannye hidup aku.Aku nk berseronok juga mcm rakan2 laen. buat assignment mcm2. Pergi fly sane sini mneruskan pembelajaran. aku pnat lah hidup mcm ni. Bosan,tension, inginkan keseronokan..."

Namun kata2 hati ku kdg2 myedarkan aku, mungkin datangnye dari Pencipta,

"cube letak mati itu pada esok hari. Hati aku berat ke mana? adakah pada hari sblm aku mati aku ingin meletakkan kan diri aku di INTEC bljr(juga berjihad) atau DQ(hfl juge berjihad).. Aku mahu DQ" "mengapa aku masuk darul quran, kalau aku tahu aku ingin keluar? Ape azam aku tatkale dihantar ibu(ayah outstation)..Aku berazam tak mahu jadi sub-hafiz..."

Kemalangan yg mnyayat hati yg melibatkan senior aku(juga berkongsi harapan mnjadi seorg doc) sgt mguatkan azam aku. Duduk dq xsmestinye akan musnah cite2 doktor aku. Aku boleh!
(cube mnguatkan smgt sendiri..)

Seorg ustaz mgajar aku utk melihat tapisan Allah, jika ape2 masalah dtg...cume tukar shj penapis nyer...mungkin tapisan Allah spt berikut:-

  • daripada 148 org pelajar SMAPL batch 2008, dlm 36(estimate) diberi hidayah utk mengisi borang kemasukan dq. Daripada 36,dlm 17 berjaye utk menerima panggilan temuduga. Daripada 17 org, hanye 4 berjaye utk masuk ke dq. dan Daripada 4 org itu, 2 org telah keluar utk melanjutkan pelajaran. Adakah dari 2 org itu,kdua-dua akan mnjadi pembawa Quran?
=ini yg sll aku pikir2kan.. (148---36---17---4---2???)

  • daripada hampir 10 000 permohonan masuk dq(kbykn drpd kelantan), hanye 5ooo ditapis utk panggilan temuduga. daripade 5000,ditapis lagi hingga mnjadi 2000(xtau mcm mane die tapis). daripada 2000, hanye dlm 200 shj yg berjaye utk di beri peluang ke dq dgn myb (50 dlm kes rayuan) tempat terhad iaitu dlm 130-140 shj. Dlm 138 shj yg menerima tawaran tersebut. Skrg,jumlah kami dlm 100.. ramai telah keluar. JPA,MARA,etc. Itu pilihan masing2. Tapi,apa pilihan saya sebetulnye???-saya pun takut nak bgtau..takut tiba2 berubah hati, ape punya mamat saya nie??
Hurm, tpi nk bgtau, kami generasi ke 10. Maksudnye generasi pertame pade tahun 1999. tolak bljr di dq stahun stgh myb msuk uia bljr medic,etc tahun 2000. matriks 2 tahun uia(sistem lame). So,tahun 2003 bru masuk uia/iium. kalo jadik doc dlm 5 tahun. So,kire2 2008 bru nak lahir satu generasi profesional huffaz from dq. wah,lame nyer mereka bersabar!

MAY WHAT I'D CHOSE IS THE BEST FOR MYSELF AND ISLAM...AMIN..
ya Allah,tetapkan pendirian aku..

3 thumbprints:

.:.nurhidayah.:. said...

salam

it's not easy 2 be different.
it's not easy 2 put urself in dat state of boredom.
it's not easy 2 see other's ppl succeed first.

yet

the reward dat u'll receive later is far more valuable.
the reward dat u urself wont expect.

percayalah,bila parents ko dh ckp camtu,keberkatannya jauh lbey byk.tatkala sumer org membelakangkan ko,parents ko maseh di ctu menyokong ko.

n,wat most important is,pastinya ALLAH TDK AKN SIA2KAN KAU.

afiquehidayat said...

terima kasih dayah....

miza said...

afiq..keep staying there..aku support ko dduk c2..ak tau x mudah..but u`ve got the chance to get there..chance means the hidayah (not kak ya okeh..haha~)compare to me..stay oke~huhu