Monday, October 12, 2009

Niat,cita2,dan hikmah Allah yang perlu difahami

DAY 4

Mcm biasa,kuliah masih belum mula sbb nama tak naik lagi(tmpt melalui kpt). Tiba2 sahaja,kawan kejut ckp ada kakak tunggu kat cafe. Haha,seronok laaa,jumpe akak sendiri. Lepas borak2, pergi umah dia buat kali pertama,dia bawa pergi beli barang2 keperluan. Berus gigi,sabun,etc. Dari pemerhatian aku setakat ni, ada beberapa masalah yang perlu aku cuba selesaikan sendiri. ‘get rid of it or get it solved nicely’ :
1. Saya bawah tajaan MAIWP. Byk jugak la,Alhamdulillah. Tapi masalah nya saya kena kawal diri saya dari belanja yg pada saya biasa,tapi takut yg lain rasa rendah diri. Sbb dalam rumah kl ni byk yg xdapat biasiswa melainkan budak maiwp(kami),yang lain budak agama majoriti. Tak salah nak beli,tapi kena kongsi la. Abis la duit saya support org lain~ ooooo,tidak. Saya rela tidak beli dari simpan,dan kalau beli lebih baik beli terus abiskan je la.

Nota kaki: ini barangkali melatih saya sifat pemurah dan berpada-pada dan berjimat-cermat walau duit banyak. InsyaAllah.=)


DAY 5

Salam alaik,
Alhamdullah,rasa makin mudah menyesuaikan diri esbagai perantau di bumi anbia-belum lagi sebagai mahasiswa Al-Azhar,kuliah Tibb- tamhidi dahulu. Dengan kawan2 satu ‘flight’pun rasa makin kenal, ramah dan akrab.
Tadi pergi naik bas,sesak gle! Tapi senior kata biasa nnti aku cmni la. Tadi pergi talaqqi,utk isi masa sblm kuliah mule.Berlari kejar bas,dgn sesak2 dlm bas tuh,tak sampai 5 minit kene turun dah-sbb tayar mletup.Haha.sabar je la. Naik lari kejar bas smpi jatuh cermin mata,tup2 kne turun 5 minit kemudian. Allah bersama org2 sabar~

DAY 6-11
Salam alaik..sebenarnya tak ingat dah buat apa hari keenam. Senang kerja,saya simpulkan sahaja dari hari keenam hingga kesebelas.
1. Rasa nak pindah dari rumah kl makin kuat dalam hati. Rasa bosan,sbb xjumpa kawan yang satu minat dengan saya. Medic azhar g2g. Yakni doctor dan hafiz dalam tangan kata orang. Huhu...rindu Mohd Azimuddeen bin Mohd Azeli. Kawan baik aku semenjak ‘Form 1’ sampai ‘Form 5’. Kami duduk sebelah2. Aduss,nk menitis rasa air mata ni,selalunya kalau kat asrama selalu kongsi masalah dgn dia, main tenis petang,belajar sama2 waktu prep malam. Seronok betul kwn dgn dia.




2. Hrmmm,dah menitis dah air mata ni sbb makin kuat pulak rse sedih. Teringat kawan2 smaplabu, dq, semua nya baik2. Hari ni pergi kuliah tibb ngan zairen kat ein-syam. Kemudian tetiba dapat panggilan dari senior minta ke arma utk ‘check’ nama. Seronok betul jumpa khuzairin,baru terasa tak keseorangan,kurang la sikit sedih. Satu berita sedih,aku xdapat universiti azhar. Ditawarkan kpt masuk ke university cairo. Adusss,kenapa2? Ntah,insyaAllah aku minta pada Allah petunjuk utk yg mana lebih afdhal tindakan aku. Azhar sbb aku akan bljr agama(tamhidi dan hafal quran) walau aku ni pemalas,sbb nak mumtaz. Dan kalau Cairo univ, ,dikatakan university terbaik utk tibb(perubatan) di mesir ni, Menurut pegawai di ARMA, ust yazid, mungkin kpt ‘recommend’ aku ke cairo sbb keputusan aku yg Alhamdulillah sgt2 la cantik,satu semuanya termasuk Cambridge.(aku pun tekejut....Allahuakbar!)

3. Makin sedih,sbb kalau nak pindah rumah. Ingat nak senang pindah dengan budak maiwp je yang ein-syam.Semua tibb,semua bwh maiwp. Tapi.... sakit rasa hati,sedih,dengar carutan umpama zikir mereka. Kalau kat dq dulu, selama 8 bulan dekat dq,lapan bulan lah xdgr orang mencarut. Seindah akhlak al-quran.

“Itu lah afiq,kan Allah dah bagi tempat kat DQ,itu pun nak pindah.”aku bermonolog je.

4. Tak tahu apa yang terbaik utk diri. Mungkin ke kawan aku tu(tidak boleh disalahkan sahaja sbb mmg kurang pendedahan agama diberikan) merupakan golongan yang disuruh Allah utk aku berdakwah kepadanya-berdakwah mmg susah,tapi itulah sunnah paling besar kekasih Allah yang aku cintai,Muhammad SAW.
Baiklah...itu untuk update setakat ni. Apa yg penting,apa niat aku,dan di mana harus aku belajar. Ke tepikan perasaan2 yg bermain2 tuh,mungkin syaitan tuh. Haha,padan muka syaitan kne dakwa ngn aku.

2 thumbprints:

.:.nurhidayah.:. said...

a lil bit confusion here..

so,ko akn ke cairo instead of azhar?
if it is,then how many years u r going to study there?

smalam skype-ing ngan kak ayu,n die bgtau yg die jumpa ko n die kte ko akn wat tamhidi sethn kt azhar n degree 6 years..dats make a total of 7 years.

which one now?cairo or azhar?

chill2....life is not as easy as we imagine...but,dat doesnt mean it is hard dat we cant live with it.

just embrace it..take every second as valuable.biase la kn suasana baru,sumer xkena.lame2 biase la tu.

at least u have sister n brother there.

afiquehidayat said...

slm wrt,
yeah, a little confusion,
not only u,
but me also, the one that going to face it.haha

hrm..yeah,
i still don't really know what to choose,which univ to take..

ni baru balik dari sayyida zaineb,
kawasan budak2 medic dan mostly cairo univ.
i met abg aman ramdzan,abg sahak, and abg izamil.
stayed one night at abg aman's home, story-telling bout cairo univ the whole day.
snd myb going to meet abg amir,
smapian in azhar-tamhidi (now year 2).

ntah,insyaAllah,by this week i have to decide, perhaps tomorrow or 2 days more eventhough i it'll make me hardly to breath. (wanna dicuss with my sis and bro first)

sbb nk masuk azhar sbb nk bljr agama terus..and quran
but then several steps to face to get my name in azharians list, not cairo-ians.
which have several risk.
have to look back to my main objective and post mortem the pros and cons of my will-b decision.

and i think kak ayu also didn't know yet about this thing.
it's like..
phewwwwww...happened so fast and have to react really fast and properly also. Because cairo univ already started class for 1 week. and for book and homes to settle all,it takes at least a week.
-perkara biasa utk budak baru dtg.

but for me,the faster i choose,the faster all the urusan kuliah can be settle, and the faster i can njoy the real university pressure.
haha..ok

tq for your concern..
hope i already swept away your confusion..